Buitenschoolse opvang
ALGEMENE INFO:
Wanneer kan mijn kind terecht bij Ferm Kinderopvang?
Van zodra een kindje 2,5 wordt, kan het terecht bij Ferm Kinderopvang nadat het is ingeschreven. Inschrijven kan bij voorkeur door contact op te nemen met [email protected] of 016/46.35.87. Indien dit niet mogelijk is, kan je binnenspringen in de opvang tijdens de opvanguren. We bezorgen je dan de nodige informatie en inschrijfpapieren. Bij voorkeur maken we ook een afspraak om je rond te leiden en nog wat extra uitleg te geven. Je kan dan ook een wenmomentje voor de kind afspreken.
Kinderen kunnen tot 12 jaar bij ons terecht of zolang ze naar de lagere school gaan.
Wij zorgen voor de opvang:
Wie zorgt er voor mijn kind?
Bij wie kan ik terecht met mijn vragen?
Je kan met al je dagelijkse vragen terecht bij de begeleiding als je je kind komt halen/brengen. Spreek hen zeker aan als je vragen of opmerkingen hebt. Indien ze niet meteen kunnen antwoorden, komen ze hier zeker op terug.
Voor administratieve vragen kan je terecht bij Hilde Brams, zij doet de administratie en de verwerking van de uren voor facturatie. Dit kan via [email protected]
Als je het gevoel hebt dat je vraag niet opgelost geraakt of je hebt een andere vraag, kan je terecht bij de verantwoordelijke, Elke Buttiens. Dit kan via [email protected] of 016/46.35.87
Moet ik mijn kind inschrijven en hoe doe ik dat?
Voor- en naschools is de algemene inschrijving voldoende. Als je dan opvang nodig hebt, kan je zoon/dochter gewoon naar de opvang komen. Belangrijk is wel dat de school op de hoogte is of je naschools gebruik maakt van de opvang op school of bij Ferm.
Voor schoolvrije dagen/vakantiedagen is het wel nodig om (liefst online) in te schrijven. Je kan met je klantnummer registreren
(via www.samenferm.be) en zo vlot in- of uitschrijven. Als dit te moeilijk is, kan je ook via mail of rechtstreeks in de opvang reserveren.
Hoe verloopt het traject tussen de school en Ferm Kinderopvang?
De kinderen verplaatsen zich via een rij van/naar de opvang. Deze wordt steeds begeleid door kinderbegeleiders die een opleiding tot gemachtigd opzichter gevolgd hebben. We hebben duidelijke onderlinge afspraken over wie welke verantwoordelijkheid in de rij op zich neemt (iemand vooraan-achteraan-midden,…). Kinderen met de fiets lopen sowieso achteraan en de kleintjes bepalen het tempo.
We zorgen ervoor dat de kinderen van de lagere school een hand geven aan de kleuters waardoor de kleuters niet aan de straatkant wandelen. Bij oversteken en wisselen van kant, worden ook de handjes gewisseld. Dit alles is zo’n automatisme geworden dat de kinderen dit traject heel mooi kennen en weten wat te doen. De kleintjes nemen dit ook over van de grotere kinderen.
Tijdens de donkere maanden vragen we om voor fluo-vestjes te zorgen. Wie zelf geen heeft, kan in de opvang eentje lenen.
Wordt er bij slecht weer (regen, felle wind,…) op school gewacht?
Omwille van praktische redenen kunnen we niet op school blijven. Enerzijds zou de school dan extra lokalen moeten voorzien waar we ons materiaal dan ook moeten kunnen stockeren, anderzijds weten de ouders dan niet waar ze hun kind moeten komen halen (opvang of school). We gaan dus altijd terug naar onze gebouwen.
Gelukkig valt het aantal dagen dat het echt rotslecht weer is, in de praktijk wel mee. De kinderen doen ter plaatse sowieso hun schoenen (en eventuele natte kousen uit) en je kan pantoffels of dikkere kousen in de opvang leggen. Als je graag hebt dat ze andere kleren aandoen, kan je ook reservekledij in de opvang laten.
Wie mag mijn kind komen ophalen?
Bij het inschrijven is het de bedoeling dat je op de inlichtingenfiche aangeeft wie je kind mag komen halen. Indien het uitzonderlijk toch iemand anders is vragen we om dit zeker op voorhand door te geven, bij voorkeur via mail of schriftelijk. Indien dit niet meer mogelijk is, kan dit uitzonderlijk ook telefonisch.
Hoe geef ik de allergieën van mijn kind aan?
Ook dit wordt nagevraagd via de inlichtingenfiche waar je ook extra uitleg kan geven. We zetten dan in het dossier een kruisje achter de naam zodat ook nieuwe begeleiding weet dat het kindje een allergie heeft.
Bij twijfel (vb. bij zware allergieën) nemen we contact op om extra uitleg te vragen.
Hoe geef ik aan dat mijn kind een koekje in ferm mag kopen of niet?
Dit kan je ook aangeven op de inlichtingenfiche. We kijken sowieso in de boekentas na of je kind nog een koek bij heeft. De versnaperingen worden achteraf gefactureerd. Indien je kind toch foutief een koekje krijgt, mag je dat zeker doorgeven. Dan wordt dit nog eens expliciet aan elkaar doorgegeven.
Wat als ik te laat ben?
Als je gereserveerd hebt voor een vakantie/schoolvrije dag en je bent later dan het gereserveerde uur, is dat niet erg. Als je weet dat je kind een hele in plaats van een halve dag komt, is het fijn als je dit even laat weten (voor activiteiten enz.), maar het is niet erg als je kind langer blijft.
Als kinderen na 18u30 afgehaald worden:
EEN DAG IN FERM:
Hoe verloopt de voorschoolse opvang?
Je kan je kind voorschools vanaf 7u naar de opvang brengen. De kinderen mogen dan vrij kiezen waar ze graag mee spelen. Omstreeks 8u10 wordt er opgeruimd en maken ze zich klaar om op tijd met de rij naar school te vertrekken!
Hoe verloopt de naschoolse opvang?
Na schooltijd komen we met de rij terug naar de opvang. Daar aangekomen gaan de kinderen in groepjes naar binnen (anders is het te druk voor de kleinsten) om hun spullen weg te zetten. De kleintjes gaan nog even naar de wc, de handen worden gewassen en de kinderen eten een koekje/drankje. Na koek en drank krijgen de kinderen van de lagere school de kans om hun huiswerk te maken, de kleuters beginnen direct te spelen!
Wat doet mijn kind op een woensdagnamiddag?
Na schooltijd komen we met de rij terug naar de opvang. Daar aangekomen gaan de kinderen in groepjes naar binnen (anders is het te druk voor de kleinsten) om hun spullen weg te zetten. De kleintjes gaan nog even naar de wc, de handen worden gewassen en de kinderen eten hun middagmaaltijd.
Na het eten maken we alles klaar om een activiteit te doen, eentje voor de kleuters en eentje voor de lagere school. Dit kan een knutselactiviteit zijn, spelletjes, quiz,… Kinderen krijgen de keuze of ze willen meedoen, maar sowieso vragen we om mee te starten.
Na de activiteit is het opnieuw vrij spel en mogen de kinderen kiezen met wat ze willen spelen.
Rond 16u beginnen de buikjes te rommelen en wordt er terug koek & drank gedaan. Na koek en drank volgt opnieuw vrij spel tot de kinderen naar huis gaan.
Hoe verloopt een vakantiedag en wat geef ik mee?
Op schoolvrije dagen en vakantiedagen wordt er voor- en namiddag een activiteit gedaan, meestal eentje voor de lagere school en eentje voor de kleuters. Soms is het net leuk om de groepen samen te nemen, dat is ook mogelijk. We zorgen voor een gevarieerd aanbod zodat ook kinderen die vb. minder graag knutselen ook vb. eens een beweegactiviteit hebben. Dit wordt week per week bekeken.
Tijdens de vakanties werken we met rode draden, dit zijn thema’s waarbinnen de activiteiten georganiseerd worden. Om de kinderen mee te nemen in de rode draad is er voor- en namiddag een gezamenlijk momentje waarbij we de tijd nemen om het verhaal te vertellen, opdrachten te geven, een toneeltje te doen,… Daarna volgt de activiteit die hieraan aangepast werd.
Donderdag voor een vakantieweek, na de reservatieperiode, krijgen alle ouders die een plaats reserveerden een mailtje met daarin het programmablaadje. Daar staat in uitgelegd wat de kinderen kunnen meenemen. Er wordt dan ook steeds algemene praktische informatie meegegeven, iets wat zeker het laatste jaar nodig was met alle veranderende coronamaatregelen.
Ook op schoolvrije en vakantiedagen hebben we enkele vaste structuurmomentjes om de kinderen tussendoor rust te gunnen. Er is een 10- en 4 uurtje en middagmaaltijd. Een koekje en drankje kan in de opvang aangekocht worden (volgt op factuur), een middagmaaltijd moeten de kinderen zelf meebrengen.
Kleuterschool:
Mijn kind komt voor een eerste keer naar Ferm. Is er een wenmomentje? Welke uitleg krijg ik als ouder?
Je kan hier zelf een stuk voor kiezen. Sommige ouders vinden dat er voldoende informatie in het huishoudelijk reglement staat, anders ouders komen graag eens langs. We doen dit dus op maat en op vraag van de ouders. Je kan dus best even contact met ons opnemen.
Een wenmomentje is ook zeker mogelijk, bij voorkeur op een woensdagnamiddag. Dan kunnen de kindjes eerst even naar huis om iets te eten en dan enkele uurtjes bij ons komen spelen. Dit wordt gratis aangeboden.
Mijn kind is moe na school. Is er plaats voor een dutje? Kan mijn kind ergens rustig spelen?
Vooral de kleintjes zijn vaak nog moe na school. We hebben enkele verplaatsbare bedjes staan waar kindjes op kunnen slapen. Vaak is dit op woensdagnamiddagen of vakantiedagen, op gewone naschoolse dagen is de tijd vaak te kort.
Mijn kind heeft af en toe een accidentje. Wat moet ik hier allemaal voorzien?
Wij hebben sowieso een voorraad reservekledij liggen, moest er eens een accidentje zijn. We vragen dan om deze gewassen mee terug te brengen.
Gebeuren de accidentjes wat regelmatiger, is het handig om reservekledij van thuis mee te geven. Dit kan dan in de opvang blijven liggen en kan je terug mee naar huis nemen als het niet meer nodig is.
Lagere school:
Hoe geef ik aan dat mijn kind zijn/haar huiswerk thuis maakt of in Ferm?
We kunnen kinderen niet echt verplichten om huiswerk te doen omdat sommige kinderen het na schooltijd echt nodig hebben om even te ravotten. Ook geven we geen huiswerkbegeleiding (als de kinderen een vraag hebben, gaan we hen natuurlijk zo goed mogelijk verder helpen).
Wel bieden we hen de mogelijkheid om ’s avonds huiswerk te maken in een aparte ruimte waar ze ook rustig moeten zijn. Er maken veel kinderen gebruik van die mogelijkheid.
Als je als ouder merkt dat je kind wel zijn huiswerk moet maken in de opvang, maar dat dit nooit gebeurt, vragen we vooral om in gesprek te gaan met ons. Dan kunnen we je kind sowieso extra stimuleren om zich erachter te zetten. Door dit samen te doen, komt die wel goed!
Wat kan een tiener doen bij Ferm?
We hebben een aparte ruimte voor de tieners waar zij hun ‘eigen ding’ kunnen doen. Regelmatig wordt er gevraagd welk extra materiaal we kunnen aankopen of welke activiteiten ze willen doen. Soms ie het een uitdaging om verder te geraken dan de standaard ‘spelletjescomputers’, maar we doen ons best hen te stimuleren. Wel is de tienerkamer uitgerust met vb. een muziekinstallatie, strips, hangplaatsjes,…
Mijn kind wordt gepest. Wat kan hij/zij doen?
Hier willen we vooral vragen om in gesprek met ons te gaan. Pesten is een heel gevoelig onderwerp waarbij we steeds moeten opletten dat we het niet (onbedoeld) nog erger maken. Soms komen kinderen zelf naar ons toe, maar niet ieder kind durft hier openlijk over te spreken. Soms zijn de signalen duidelijk, soms valt het niet erg op. Krijg je signalen van je kind, spreek de begeleiding dan zeker aan! Wij bespreken dan onderling welke stappen we gaan zetten en houden jullie als ouder op de hoogte.
Wanneer kan mijn kind terecht bij Ferm Kinderopvang?
Van zodra een kindje 2,5 wordt, kan het terecht bij Ferm Kinderopvang nadat het is ingeschreven. Inschrijven kan bij voorkeur door contact op te nemen met [email protected] of 016/46.35.87. Indien dit niet mogelijk is, kan je binnenspringen in de opvang tijdens de opvanguren. We bezorgen je dan de nodige informatie en inschrijfpapieren. Bij voorkeur maken we ook een afspraak om je rond te leiden en nog wat extra uitleg te geven. Je kan dan ook een wenmomentje voor de kind afspreken.
Kinderen kunnen tot 12 jaar bij ons terecht of zolang ze naar de lagere school gaan.
Wij zorgen voor de opvang:
- Voor- en naschools
- Op schoolvrije dagen
- Tijdens vakanties
Wie zorgt er voor mijn kind?
- De kinderbegeleiders zorgen voor de dagelijkse opvang. Hun belangrijkste taak is zorgen dat kinderen zich goed voelen in de buitenschoolse opvang en dat ze fijn samen kunnen spelen. Daarnaast verzorgen zij de dagelijkse contacten met ouders, administratieve taken (zoals aanwezigheden noteren) en het dagelijks onderhoud van de opvang.
- Opvangmedewerkers zijn kinderbegeleiders in wording. Opvangmedewerkers krijgen de kans om kennis te maken met de dagelijkse praktijk. Zo leggen zij een stevige basis om te starten met een opleiding.
- Ons team wordt ook versterkt door jobstudenten, vrijwilligers en wijkwerkers. Daarnaast werken we ook samen met verschillende scholen en zullen er regelmatig stagiaires komen kennis maken met de job.
- Verantwoordelijke kinderopvang: Lien Renkens is de verantwoordelijke voor Ferm Kinderopvang Korbeek-lo Zij zorgt mee voor de kwaliteit van de werking, de inhoudelijke begeleiding, contacten met ouders, personeelsbeleid, organisatie, omkadering en administratie.
Bij wie kan ik terecht met mijn vragen?
Je kan met al je dagelijkse vragen terecht bij de begeleiding als je je kind komt halen/brengen. Spreek hen zeker aan als je vragen of opmerkingen hebt. Indien ze niet meteen kunnen antwoorden, komen ze hier zeker op terug.
Voor administratieve vragen kan je terecht bij Hilde Brams, zij doet de administratie en de verwerking van de uren voor facturatie. Dit kan via [email protected]
Als je het gevoel hebt dat je vraag niet opgelost geraakt of je hebt een andere vraag, kan je terecht bij de verantwoordelijke, Elke Buttiens. Dit kan via [email protected] of 016/46.35.87
Moet ik mijn kind inschrijven en hoe doe ik dat?
Voor- en naschools is de algemene inschrijving voldoende. Als je dan opvang nodig hebt, kan je zoon/dochter gewoon naar de opvang komen. Belangrijk is wel dat de school op de hoogte is of je naschools gebruik maakt van de opvang op school of bij Ferm.
Voor schoolvrije dagen/vakantiedagen is het wel nodig om (liefst online) in te schrijven. Je kan met je klantnummer registreren
(via www.samenferm.be) en zo vlot in- of uitschrijven. Als dit te moeilijk is, kan je ook via mail of rechtstreeks in de opvang reserveren.
Hoe verloopt het traject tussen de school en Ferm Kinderopvang?
De kinderen verplaatsen zich via een rij van/naar de opvang. Deze wordt steeds begeleid door kinderbegeleiders die een opleiding tot gemachtigd opzichter gevolgd hebben. We hebben duidelijke onderlinge afspraken over wie welke verantwoordelijkheid in de rij op zich neemt (iemand vooraan-achteraan-midden,…). Kinderen met de fiets lopen sowieso achteraan en de kleintjes bepalen het tempo.
We zorgen ervoor dat de kinderen van de lagere school een hand geven aan de kleuters waardoor de kleuters niet aan de straatkant wandelen. Bij oversteken en wisselen van kant, worden ook de handjes gewisseld. Dit alles is zo’n automatisme geworden dat de kinderen dit traject heel mooi kennen en weten wat te doen. De kleintjes nemen dit ook over van de grotere kinderen.
Tijdens de donkere maanden vragen we om voor fluo-vestjes te zorgen. Wie zelf geen heeft, kan in de opvang eentje lenen.
Wordt er bij slecht weer (regen, felle wind,…) op school gewacht?
Omwille van praktische redenen kunnen we niet op school blijven. Enerzijds zou de school dan extra lokalen moeten voorzien waar we ons materiaal dan ook moeten kunnen stockeren, anderzijds weten de ouders dan niet waar ze hun kind moeten komen halen (opvang of school). We gaan dus altijd terug naar onze gebouwen.
Gelukkig valt het aantal dagen dat het echt rotslecht weer is, in de praktijk wel mee. De kinderen doen ter plaatse sowieso hun schoenen (en eventuele natte kousen uit) en je kan pantoffels of dikkere kousen in de opvang leggen. Als je graag hebt dat ze andere kleren aandoen, kan je ook reservekledij in de opvang laten.
Wie mag mijn kind komen ophalen?
Bij het inschrijven is het de bedoeling dat je op de inlichtingenfiche aangeeft wie je kind mag komen halen. Indien het uitzonderlijk toch iemand anders is vragen we om dit zeker op voorhand door te geven, bij voorkeur via mail of schriftelijk. Indien dit niet meer mogelijk is, kan dit uitzonderlijk ook telefonisch.
Hoe geef ik de allergieën van mijn kind aan?
Ook dit wordt nagevraagd via de inlichtingenfiche waar je ook extra uitleg kan geven. We zetten dan in het dossier een kruisje achter de naam zodat ook nieuwe begeleiding weet dat het kindje een allergie heeft.
Bij twijfel (vb. bij zware allergieën) nemen we contact op om extra uitleg te vragen.
Hoe geef ik aan dat mijn kind een koekje in ferm mag kopen of niet?
Dit kan je ook aangeven op de inlichtingenfiche. We kijken sowieso in de boekentas na of je kind nog een koek bij heeft. De versnaperingen worden achteraf gefactureerd. Indien je kind toch foutief een koekje krijgt, mag je dat zeker doorgeven. Dan wordt dit nog eens expliciet aan elkaar doorgegeven.
Wat als ik te laat ben?
Als je gereserveerd hebt voor een vakantie/schoolvrije dag en je bent later dan het gereserveerde uur, is dat niet erg. Als je weet dat je kind een hele in plaats van een halve dag komt, is het fijn als je dit even laat weten (voor activiteiten enz.), maar het is niet erg als je kind langer blijft.
Als kinderen na 18u30 afgehaald worden:
- Vragen we om de opvang te verwittigen zodat de begeleider en je kind zich geen zorgen maken
- Er wordt een boete aangerekend, 12,50 euro per begonnen half uur per kind
- Is het zo dat je om 18u31 of 18u32 aankomt, wordt dit niet meteen aangerekend, maar we noteren het wel. Als het te vaak gebeurt, gaat er wel eens iets aangerekend worden
- Als je een geldige reden had (vb. onverwachte sneeuwval, problemen met de trein,..) en je kan dit aantonen, dan wordt de boete tegen geboekt
- Als je 3 keer te laat komt, kan het kind in principe tijdelijk ‘geweigerd’ worden
EEN DAG IN FERM:
Hoe verloopt de voorschoolse opvang?
Je kan je kind voorschools vanaf 7u naar de opvang brengen. De kinderen mogen dan vrij kiezen waar ze graag mee spelen. Omstreeks 8u10 wordt er opgeruimd en maken ze zich klaar om op tijd met de rij naar school te vertrekken!
Hoe verloopt de naschoolse opvang?
Na schooltijd komen we met de rij terug naar de opvang. Daar aangekomen gaan de kinderen in groepjes naar binnen (anders is het te druk voor de kleinsten) om hun spullen weg te zetten. De kleintjes gaan nog even naar de wc, de handen worden gewassen en de kinderen eten een koekje/drankje. Na koek en drank krijgen de kinderen van de lagere school de kans om hun huiswerk te maken, de kleuters beginnen direct te spelen!
Wat doet mijn kind op een woensdagnamiddag?
Na schooltijd komen we met de rij terug naar de opvang. Daar aangekomen gaan de kinderen in groepjes naar binnen (anders is het te druk voor de kleinsten) om hun spullen weg te zetten. De kleintjes gaan nog even naar de wc, de handen worden gewassen en de kinderen eten hun middagmaaltijd.
Na het eten maken we alles klaar om een activiteit te doen, eentje voor de kleuters en eentje voor de lagere school. Dit kan een knutselactiviteit zijn, spelletjes, quiz,… Kinderen krijgen de keuze of ze willen meedoen, maar sowieso vragen we om mee te starten.
Na de activiteit is het opnieuw vrij spel en mogen de kinderen kiezen met wat ze willen spelen.
Rond 16u beginnen de buikjes te rommelen en wordt er terug koek & drank gedaan. Na koek en drank volgt opnieuw vrij spel tot de kinderen naar huis gaan.
Hoe verloopt een vakantiedag en wat geef ik mee?
Op schoolvrije dagen en vakantiedagen wordt er voor- en namiddag een activiteit gedaan, meestal eentje voor de lagere school en eentje voor de kleuters. Soms is het net leuk om de groepen samen te nemen, dat is ook mogelijk. We zorgen voor een gevarieerd aanbod zodat ook kinderen die vb. minder graag knutselen ook vb. eens een beweegactiviteit hebben. Dit wordt week per week bekeken.
Tijdens de vakanties werken we met rode draden, dit zijn thema’s waarbinnen de activiteiten georganiseerd worden. Om de kinderen mee te nemen in de rode draad is er voor- en namiddag een gezamenlijk momentje waarbij we de tijd nemen om het verhaal te vertellen, opdrachten te geven, een toneeltje te doen,… Daarna volgt de activiteit die hieraan aangepast werd.
Donderdag voor een vakantieweek, na de reservatieperiode, krijgen alle ouders die een plaats reserveerden een mailtje met daarin het programmablaadje. Daar staat in uitgelegd wat de kinderen kunnen meenemen. Er wordt dan ook steeds algemene praktische informatie meegegeven, iets wat zeker het laatste jaar nodig was met alle veranderende coronamaatregelen.
Ook op schoolvrije en vakantiedagen hebben we enkele vaste structuurmomentjes om de kinderen tussendoor rust te gunnen. Er is een 10- en 4 uurtje en middagmaaltijd. Een koekje en drankje kan in de opvang aangekocht worden (volgt op factuur), een middagmaaltijd moeten de kinderen zelf meebrengen.
Kleuterschool:
Mijn kind komt voor een eerste keer naar Ferm. Is er een wenmomentje? Welke uitleg krijg ik als ouder?
Je kan hier zelf een stuk voor kiezen. Sommige ouders vinden dat er voldoende informatie in het huishoudelijk reglement staat, anders ouders komen graag eens langs. We doen dit dus op maat en op vraag van de ouders. Je kan dus best even contact met ons opnemen.
Een wenmomentje is ook zeker mogelijk, bij voorkeur op een woensdagnamiddag. Dan kunnen de kindjes eerst even naar huis om iets te eten en dan enkele uurtjes bij ons komen spelen. Dit wordt gratis aangeboden.
Mijn kind is moe na school. Is er plaats voor een dutje? Kan mijn kind ergens rustig spelen?
Vooral de kleintjes zijn vaak nog moe na school. We hebben enkele verplaatsbare bedjes staan waar kindjes op kunnen slapen. Vaak is dit op woensdagnamiddagen of vakantiedagen, op gewone naschoolse dagen is de tijd vaak te kort.
Mijn kind heeft af en toe een accidentje. Wat moet ik hier allemaal voorzien?
Wij hebben sowieso een voorraad reservekledij liggen, moest er eens een accidentje zijn. We vragen dan om deze gewassen mee terug te brengen.
Gebeuren de accidentjes wat regelmatiger, is het handig om reservekledij van thuis mee te geven. Dit kan dan in de opvang blijven liggen en kan je terug mee naar huis nemen als het niet meer nodig is.
Lagere school:
Hoe geef ik aan dat mijn kind zijn/haar huiswerk thuis maakt of in Ferm?
We kunnen kinderen niet echt verplichten om huiswerk te doen omdat sommige kinderen het na schooltijd echt nodig hebben om even te ravotten. Ook geven we geen huiswerkbegeleiding (als de kinderen een vraag hebben, gaan we hen natuurlijk zo goed mogelijk verder helpen).
Wel bieden we hen de mogelijkheid om ’s avonds huiswerk te maken in een aparte ruimte waar ze ook rustig moeten zijn. Er maken veel kinderen gebruik van die mogelijkheid.
Als je als ouder merkt dat je kind wel zijn huiswerk moet maken in de opvang, maar dat dit nooit gebeurt, vragen we vooral om in gesprek te gaan met ons. Dan kunnen we je kind sowieso extra stimuleren om zich erachter te zetten. Door dit samen te doen, komt die wel goed!
Wat kan een tiener doen bij Ferm?
We hebben een aparte ruimte voor de tieners waar zij hun ‘eigen ding’ kunnen doen. Regelmatig wordt er gevraagd welk extra materiaal we kunnen aankopen of welke activiteiten ze willen doen. Soms ie het een uitdaging om verder te geraken dan de standaard ‘spelletjescomputers’, maar we doen ons best hen te stimuleren. Wel is de tienerkamer uitgerust met vb. een muziekinstallatie, strips, hangplaatsjes,…
Mijn kind wordt gepest. Wat kan hij/zij doen?
Hier willen we vooral vragen om in gesprek met ons te gaan. Pesten is een heel gevoelig onderwerp waarbij we steeds moeten opletten dat we het niet (onbedoeld) nog erger maken. Soms komen kinderen zelf naar ons toe, maar niet ieder kind durft hier openlijk over te spreken. Soms zijn de signalen duidelijk, soms valt het niet erg op. Krijg je signalen van je kind, spreek de begeleiding dan zeker aan! Wij bespreken dan onderling welke stappen we gaan zetten en houden jullie als ouder op de hoogte.